Solidne danie, bardzo treściwe i smaczne,
składniki:
- 4 opakowania sera Camembert
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- maka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 4 małe cebulki
- 2 łyżki masła
- 4 twarde gruszki
- 4 łyżki borówek
- 2 łyżki cukru
przyrządzanie:
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki, oprósz mąką i usmaż na oleju. Usmażoną wyłóż na ręcznik papierowy.
- Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- Na patelni rozgrzej masło. Plastry gruszek lekko podsmaż, posyp cukrem, duś 7-8 minut, aż owoce będą miękkie.
- Jajka roztrzep widelcem, dopraw solą i pieprzem. Ser panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Odstaw na 10 minut do lodówki w celu schłodzenia.
- Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj z krążkami cebuli, plasterkami gruszki i borówkami.