Poznajcie przepis na wyjątkową zupę. Smakuje i wygląda niesamowicie. Oto autorski przepis znanego kucharza, Pascala Brodnickiego, na cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu.
składniki:
- 300 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojonych w drobne talarki
- 100 g pieczarek pokrojonych w drobne talarki
- 150 ml śmietany 36%
- 700 ml rosołu z kury
- 3 posiekane szalotki
- 35 ml Ramy Smaż jak szef kuchni
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki pieprzu czerwonego w całości
- szczypta suszonych grzybów zmiksowanych na puder
- oliwa truflowa
- 60 g tartego parmezanu lub grana padano
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W środku dużego rondla podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni i smaż szalotki ok. 2 minut. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
- Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut – parmezan się stopi i przybierze piękny, złoty kolor.
- Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany, tak by nie było grudek.
- Zmiksuj całą zupę ugotowaną wcześniej, wstaw znowu na ogień, dodaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
- Ubij na sztywno resztę śmietany, dopraw ją solą i pieprzem.
Sposób podania:
Weź szklankę do whisky, wlej zupę do ¾ wysokości naczynia, dodaj ubitą doprawioną śmietanę, posyp pudrem grzybowym, dodaj czerwony pieprz i oliwę truflową, złam dachówki z parmezanu i wbij je w śmietanę.