Wykwintna przystawka dla wielbicieli smaku grzybów
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut + 1 godzina chlodzenia
liczba porcji: 2
składniki:
200 g grzybów leśnych (najlepiej borowików, ale mogą być podgrzybki, a w ostateczności nawet
pieczarki)
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
przyrządzanie:
Grzyby oczyścić, cieniutko pokroić w plasterki. Rozłożyć dekoracyjnie na dwóch talerzach i posolić. Z octu, oliwy, soku cytrynowego przygotować marynatę. Polać nią grzyby i posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Ostawić na minimum godzinę od lodówki. Przed podaniem posypać swieżymi ziołami.
uwagi:
Grzyby - nawet duszone - są ciężkostrwane. Do tej potrawy, w kórej grzyby są surowe, polecamy na lepsze trawienie kieliszek czerwonego wina.