Carpaccio di polipo to danie charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Jest to świetna przekąska dla wszystkich, którzy lubują się w owocach morza. Przygotowanie jej jest dość proste. Wystarczy ugotować ośmiornicę i pokroić ją na cienkie plasterki. Chcesz zaskoczyć gości lub przenieść się smakiem do słonecznej Hiszpanii? Ten przepis jest idealny.
składniki:
- ośmiornica o wadze ok. 2 kg;
- kilka listków laurowych;
- kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca;
przyrządzanie:
1. Oczyszczoną ośmiornicę wrzucamy na wrzątek, dodajemy ziarenka pieprzu i liście laurowe i gotujemy do miękkości (godzinę lub dłużej – w zależności od konkretnej ośmiornicy).
Dobra rada: ośmiornicę wkładaj do bardzo małej ilości wody, bo mięso po chwili gotowania puści dużo aromatycznego soku, który wystarczy nawet do długiej obróbki termicznej.
2. Miękką ośmiornicę odsączamy i schładzamy, a następnie kroimy na duże kawałki.
3. Układamy na talerzu. Podajemy z ulubionymi dodatkami i oliwą z oliwek.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy