Wydawało wam się, że carpaccio można przygotować jedynie z ryb czy mięsa? Nic bardziej mylnego. Świetnie nadadzą się do tego również warzywa czy... owoce. Carpaccio z pomarańczy to nie tylko świetna przekąska, ale i zdrowy deser! Spróbujecie?
składniki:
- 3 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- kawałek kory cynamonu
- orzechy włoskie
przyrządzanie:
- Pomarańcze myjemy i cienko obieramy. Skórki wrzucamy do szklanki wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i osączamy. Gotujemy szklankę wody z cukrem i laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Dodajemy cynamon, Wrzucamy skórki pomarańczowe i odstawiamy z ognia. Z pomarańczy usuwamy białą skórkę. Owoce kroimy w cienkie plasterki i układamy na półmisku. Polewamy syropem i ozdabiamy skórkami pomarańczy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy schłodzone. Posypujemy orzechami.