Wydawało wam się, że carpaccio można przygotować jedynie z ryb czy mięsa? Nic bardziej mylnego. Świetnie nadadzą się do tego również warzywa czy... owoce. Carpaccio z pomarańczy to nie tylko świetna przekąska, ale i zdrowy deser! Spróbujecie?

składniki:
- 3 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- kawałek kory cynamonu
- orzechy włoskie
przyrządzanie:
- Pomarańcze myjemy i cienko obieramy. Skórki wrzucamy do szklanki wrzącej wody i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i osączamy. Gotujemy szklankę wody z cukrem i laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Dodajemy cynamon, Wrzucamy skórki pomarańczowe i odstawiamy z ognia. Z pomarańczy usuwamy białą skórkę. Owoce kroimy w cienkie plasterki i układamy na półmisku. Polewamy syropem i ozdabiamy skórkami pomarańczy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy schłodzone. Posypujemy orzechami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














