Egzotyczna potrawa o ciekawym smaku
składniki:
- 800 g chudej jagnięciny z udźca
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy curry
- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- pół pęczka kolendry
- łyżka skórki z cytryny pokrojonej w cienkie paski
- 400 ml bulionu
- 40 g świeżego posiekanego imbiru
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Mięso umyć, pokroić w kostkę. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać.
- Mięso mocno zrumienić na rozgrzanym oleju. Dodać dymkę i czosnek, poddusić, posypać przyprawą curry. Wlać mleko i zagotować. kolendrę umyć, osuszyć, posikać i dodać do mięsa.
- Potem dodać połowę skórki z cytryny oraz bulion.
- Składniki wymieszać, gotować pod przykryciem 60 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać imbir.
- Curry doprawić solą i pieprzem, ozdobić resztką skórki z cytryny.