Masz ochotę na zdrową i dietetyczną przekąskę? Wykorzystaj surowe warzywa, pokrój je na kawałki i przygotuj do tego jogurtowy sos, który dopełni smak!
składniki:
- 250 g gęstego jogurtu
- 200 g szalotek
- 4 łyżki klarowanego masła
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- lub octu z białego wina
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Masło podgrzewamy w głębokiej patelni z grubym dnem. Wrzucamy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, posypujemy cukrem i smażymy je na średnim ogniu około 15-20 minut
- Odcedzamy cebulkę po usmażeniu, dajemy jej przestygnąć, mieszamy z octem winnym i jogurtem. Solimy i mocno pieprzymy świeżo mielonym pieprzem do smaku.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem