Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Chicken bites to propozycja domowej roboty jedzenia typu fast-food, którą warto skosztować. Nie liczcie kalorii przez jeden wieczór. Ta przekąska jest tego warta!
składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w kostki o wymiarach około 0,8 cm.
- Przekładamy do miski, dodajemy sól i sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
- Na blacie stawiamy trzy półmiski, do których dodajemy mąkę, roztrzepane jajko oraz bułkę wymieszaną z parmezanem i sporą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Łyżeczką nabieramy porcje masy mięsnej i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki, które kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce z parmezanem. Gotowe układamy na dużym talerzu.
- Na patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę oleju. Smażymy kulki na złoty kolor ze wszystkich stron na dużym gazie. Odsączamy na papierowym ręczniku.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem