Masz nieraz ochotę coś przegryźć, ale nie lubisz śmieciowego jedzenia? Bardzo słusznie! Postaw na zdrowe chipsy z buraków. Pyszne, chrupiące i banalnie proste w wykonaniu.
składniki:
- dwa duże buraki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek, tymianek
przyrządzanie:
Obierz buraki i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki.
Natłuść je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdza się gruba sól morska.
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni (nastaw termoobieg).
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozłóż buraki i piecz przez około 40-45 minut, ciągle sprawdzając. W połowie czasu możesz przewrócić buraki na drugą stronę.
Wyjmij z piekarnika, ostudź i schrup!
SMACZNEGO!
Zobacz też: 6 ciekawostek o BURAKACH
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














