Doskonały i oryginalny przepis na niepowtarzalny chleb pieczony z serem feta lub tofu. Chleb z pewnością zachwyci smakoszy, ciekawych kulinarnych innowacji, miłośników zdrowej i lekkiej kuchni, i oczywiście idealnie urozmaici menu osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, których podstawą jest nietolerancja glutenu.
składniki:
- 30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (bezglutenowe)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125g sera feta lub tofu
- 350 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
- 1 cebula
- Olej do polewania
przyrządzanie:
Do sera feta dodać 4 łyżki wody i wymieszać na gładką masę. Drożdże wymieszać na gładką masę wraz z cukrem i pozostałą ilością wody do pojawienia się bąbelków powietrza. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Mieszankę jasnych mąk 3Pauly wymieszać z solą i cebulką, dodać ser feta oraz drożdże i zagniatać ok 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po spoczynku ponownie krótko zagnieść ciasto i umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia, wygładzić i nawilżyć powierzchnię i jeszcze raz pod przykryciem odstawić na ok 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, naciąć powierzchnię ciasta nożem i okrasić olejem. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.