Doskonały przepis na chleb pszenno-życi autorstwa Siostry Anieli z Anielskiej kuchni. Chleb wyszedł doskonale, bez żadnych problemów. Warto spróbować i cieszyć się smakiem domowych wypieków.
składniki:
50 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 szkl. mleka
4 dag drożdży (świeżych)
1/2 l ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
kminek (opcjonalnie)
przyrządzanie:
– rozkruszamy drożdże do letniego mleka i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
– do miski wsypujemy obie mąki i sól (i kminek), mieszamy
– gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki i dodajemy stopniowo ciepłą wodę, dobrze wyrabiamy
– ciasto musi być gęste, dobrze wyrobione i odchodzić od miski (i od ręki)
– wyrobione ciasto posypujemy lekko mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia
– po około 30 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski na stolnicę i jeszcze raz przerabiamy, formujemy 2 podłużne bochenki do dużych keksówek
– gdy ciasto wyrośnie (po ok. 1 godz.) pieczemy je w 250 stopniach przez 1 godzinę