Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Chleb pszenno-żytni wg. Siostry Anieli z Anielskiej Kuchni

Doskonały przepis na chleb pszenno-życi autorstwa Siostry Anieli z Anielskiej kuchni. Chleb wyszedł doskonale, bez żadnych problemów. Warto spróbować i cieszyć się smakiem domowych wypieków. 

składniki:

50 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 szkl. mleka
4 dag drożdży (świeżych)
1/2 l ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
kminek (opcjonalnie)

przyrządzanie:

– rozkruszamy drożdże do letniego mleka i dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
– do miski wsypujemy obie mąki i sól (i kminek), mieszamy
– gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki i dodajemy stopniowo ciepłą wodę, dobrze wyrabiamy
– ciasto musi być gęste, dobrze wyrobione i odchodzić od miski (i od ręki)
– wyrobione ciasto posypujemy lekko mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia
– po około 30 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski na stolnicę i jeszcze raz przerabiamy, formujemy 2 podłużne bochenki do dużych keksówek
– gdy ciasto wyrośnie (po ok. 1 godz.) pieczemy je w 250 stopniach przez 1 godzinę