Przepis na chleb pszenno- żytni, który wychodzi każdemu. Sprawdzicie?
składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 dag mąki żytniej
- 1 l serwatki
- 2 łyżeczki soli
- 5 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml ciepłej wody
przyrządzanie:
Przygotowanie rozczynu:
Wlej ciepłą wodę do miseczki.
Dodaj 2 łyżeczki cukru, drożdże,2 łyżeczki mąki żytniej.
Całość wymieszań i pozostaw na 10 minut.
Przygotowanie ciasta na chleb:
Na małym ogniu podgrzej serwatkę, zdejmij z ognia.
Dodaj rozczyn, mąkę, sól, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h
Po czasie, dołóż mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Przełóż ciasto na stolnicę, dokładnie je ugniataj.
Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.
Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Natnij chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym białkiem z ciepłym mlekiem ( 2 łyżki ciepłego mleka, jedno białko) Posyp kminkiem, lub siemieniem lnianym.
uwagi: