Przepis na chleb wieloziarnisty. Receptura babci, bez zbędnej chemii i niepotrzebnych składników.
składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 1 szklanka otrębów
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1,5 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
przyrządzanie:
- Upraż wszystkie ziarna na suchej patelni
- Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszaj.
- Zalej ciepłą wodą i wymieszaj łyżką
- Ciasto powinno być bardzo rzadkie
- Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
- Zamieszaj ponownie kilka razy i wlej do foremki
- Odstaw na kolejne 20 minut
- Nagrzej piekarnik na 220 stopni,
- Piecz około 50- 60 minut
- Odstaw do całkowitego wystudzenia