Przepis na chleb wieloziarnisty. Receptura babci, bez zbędnej chemii i niepotrzebnych składników.

składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 1 szklanka otrębów
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1,5 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
przyrządzanie:
- Upraż wszystkie ziarna na suchej patelni
- Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszaj.
- Zalej ciepłą wodą i wymieszaj łyżką
- Ciasto powinno być bardzo rzadkie
- Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
- Zamieszaj ponownie kilka razy i wlej do foremki
- Odstaw na kolejne 20 minut
- Nagrzej piekarnik na 220 stopni,
- Piecz około 50- 60 minut
- Odstaw do całkowitego wystudzenia
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














