Jest to jeden z ulubionych przepisów na domowy chleb z włoskimi dodatkami. Czarne oliwki i oregano to najlepsze dodatki do chleba. Z lampką wina i oliwą z oliwek smakuje bosko.
składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- 1,30 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 0,5 łyżki cukru
- 5 łyżek oliwy
- 0,5 łyżka soli
- 100 g czarnych oliwek
przyrządzanie:
Drożdże połączyć z mlekiem i cukrem. Mąkę z solą przesiać. Dodać oregano i całość wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże, a następnie resztę ciepłego mleka i oliwę.
Do ciasta dodać pokrojone oliwki.
Dobrze wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Po tym uformować bochenki. Ponownie przykryć ściereczką na około 30 min w temperaturze pokojowej.
Piec w 190 stopniach ok. 45 min.