Idealnie miękki, wilgotny i aromatyczny chlebek bananowy z kokosem. Doskonale pasuje do kubka ciepłego mleka, kawy czy gorącej czekolady.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 120 g masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
przyrządzanie:
- Składniki suche przesiać. Banany rozdrobnić widelcem z sokiem z cytryny.
- Masło i cukier utrzeć, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i całość zmiksować. Dodać banany, mąkę i wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
- 2. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach ok. 1h30min.