Nie ma nic lepszego o poranku, niż kromka chlebka bananowego z masłem lub solo. Rozpływa się w ustach i niezwykle pachnie bananami!
składniki:
- NA 8-10 KAWAŁKÓW:
- 150ml bezwonnego oleju roślinnego i trochę do natłuszczenia foremki
- 3 średnie banany, bardzo dojrzałe (ok. 400g w skórkach, 300g po obraniu)
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 150g drobnego cukru
- 175g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso
- keksówka o dł. 26 cm lub blach na 12 mufinek
przyrządzanie:
-
Wsuń blachę do pieczenia do piekarnika i nastaw go na 170 C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia albo lekko natłuść.
-
Ugnieć banany z ekstraktem waniliowym i solą, a następnie utrzyj z olejem.
-
Ucierając, dodawaj po 1 jajku, a następnie dosyp cukier.
-
Dodaj mąkę, sodę oraz espresso w proszku i delikatnie wymieszaj na gładkie, płynne ciasto.
-
Przelej je do przygotowanej foremki i ustaw na blasze w piekarniku. Piecz 50−60 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i znacznie wyrośnie: patyczek wbity w środek powinien być prawie czysty po wyjęciu. Najlepiej zaczekać pół dnia przed pokrojeniem ciasta.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : PISTACJOWE KULECZKI >>>