Aromatyczny chlebek bananowy z pistacjami i białą czekoladą. Gdy się piecze dom pachnie, jak cukiernia!
składniki:
3 pełne szklanki mąki
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła
2 jajka
pół tabliczki czekolady białej
pół szklanki posiekanych pistacji
przyrządzanie:
Połączyć w misce suche składniki czyli: mąkę, sodę, sól i cukier, a w środku masy zrobić wgłębienie.
Stopić masło, połączyć je ze zmiażdżonymi bananami, lekko ubitymi jajkami i 2 łyżkami wody, wymieszać.
Wlać w wgłębienie i całość dobrze wymieszać. Dodać posiekane pistacje. Posypać posiekaną czekoladą.
Ciasto wlać do obsypanej mąką formy. Piec w temp. 180 st. C przez 45 min, sprawdzić ciasto wykałaczką – jeśli po wbiciu jest sucha, wyjąć z pieca.
Pozostawić przez 10 min w formie do wystygnięcia, wyjąć z formy – kroić i jeść, gdy zupełnie ostygnie.