Takiego chlebka jeszcze nie próbowałeś. Jest bardzo wilgotny, delikatny w swoim smaku, a jednocześnie mocno rozkoszuje kubki smakowe. Marchewka nadaje mu wyjątkowego smaku. Polany lukrem stanowi ciekawy deser, na przykład w towarzystwie owocowej herbatki.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag pure z marchewki
- 3 dag drożdży
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietany
- sól
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
przyrządzanie:
Drożdże połączyć z mlekiem i cukrem. Dodać 3 łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
2 marchewki ugotować i dobrze rozdrobnić (na przykład za pomocą blendera).
Do rozczynu dodać mąkę, pure z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Całość wyrabiać około 20 minut. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta uformować chleb i przygotować do pieczenia w formie posmarowanej masłem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach piec około 30 minut