Chlebek wielkanocny idealnie sprawdzi się do koszyczka. Wygląda obłędnie!
składniki:
- 300g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 50g cukru
- 160 ml letniego mleka
- 40g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanych migdałów
- 4 jajka
- 1 roztrzepane białko
przyrządzanie:
- Przygotowuję rozczyn: Do miski wsypuję drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie połówki i roluje je w paski około 60 cm zaplatam w warkocz, łączę oba końce. 4 jajka umieszczam w warkoczu ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut.
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.
- Chlebek smaruję białkiem, posypuję migdałami piekę przez 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni na 25 minut.
uwagi: