W gorące letnie dni znakomicie sprawdzi się chłodnik litewski. Prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy będzie znakomitym uzupełnieniem obiadu.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 koperek,
- 3 szklanki maślanki, lub kefiru,
- 1/3 szklanki śmietany gęstej,
- 4 jajka, wędzony kurczak,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- koncentrat barszczu czerwonego,
- sól, pieprz, przyprawy.
Przygotowanie:
- Botwinkę pokroić, oddzielić od buraków, pokroić ją w drobne słukpki, zagotować w małej ilości osolonej, i skropionej cytryną wody. Odcedzić.
- Następnie rozdrabniamy kurczaka i kroimy na drobne kawałki, kroimy również rzodkiewkę, ogórek, koperek, i szczypior, dodajemy botwinkę, wlewamy maślankę i śmiatenę.
- Przyprawiamy do smaku.
- Wlewamy 3 łyżki koncentratu z barszczu.
- Wszystko mieszamy.
- Na koniec dekorujemy ugotowanymi jajkami, pokrojonymi w ósemki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













