W gorące letnie dni znakomicie sprawdzi się chłodnik litewski. Prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy będzie znakomitym uzupełnieniem obiadu.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 koperek,
- 3 szklanki maślanki, lub kefiru,
- 1/3 szklanki śmietany gęstej,
- 4 jajka, wędzony kurczak,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- koncentrat barszczu czerwonego,
- sól, pieprz, przyprawy.
Przygotowanie:
- Botwinkę pokroić, oddzielić od buraków, pokroić ją w drobne słukpki, zagotować w małej ilości osolonej, i skropionej cytryną wody. Odcedzić.
- Następnie rozdrabniamy kurczaka i kroimy na drobne kawałki, kroimy również rzodkiewkę, ogórek, koperek, i szczypior, dodajemy botwinkę, wlewamy maślankę i śmiatenę.
- Przyprawiamy do smaku.
- Wlewamy 3 łyżki koncentratu z barszczu.
- Wszystko mieszamy.
- Na koniec dekorujemy ugotowanymi jajkami, pokrojonymi w ósemki.