Chłodnik to idealny pomysł na zupę w letnie, upalne dni. Prezentujemy dwa sposoby na pomidorowe gazpach0: na ostro i w łagodnej wersji z migdałami! Którą wersję wolicie?
składniki:
I WERSJA:
- • 50 dag pomidorów • 3 różnobarwne papryki • ogórek • cebula • litr soku pomidorowego • 2 ząbki czosnku • chili • ocet • oliwa • sól,pieprz, cukier
- 2 kg dojrzałych, pachnących pomidorów 1 garść migdałów 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę octu winnego 1 małą łyżkę cukru 1 małą łyżkę soli 1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu 4 duże łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Jak przygotować OSTRE GAZPACHO?
1. Pomidory i ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę razem z cebulą i papryka, chili siekamy.
2. Do warzyw dodajemy sok pomidorowy, doprawiamy, zalewamy oliwą i octem.
3. Gazpacho wstawiamy do lodówki i dodajemy po 2 kostki lodu.