Chłodnik to idealny pomysł na zupę w letnie, upalne dni. Prezentujemy dwa sposoby na pomidorowe gazpach0: na ostro i w łagodnej wersji z migdałami! Którą wersję wolicie?
składniki:
I WERSJA:
- • 50 dag pomidorów • 3 różnobarwne papryki • ogórek • cebula • litr soku pomidorowego • 2 ząbki czosnku • chili • ocet • oliwa • sól,pieprz, cukier
- 2 kg dojrzałych, pachnących pomidorów 1 garść migdałów 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę octu winnego 1 małą łyżkę cukru 1 małą łyżkę soli 1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu 4 duże łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Jak przygotować GAZPACHO W WERSJI ŁAGODNEJ?
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, przygotuj delikatne i łagodne gazpacho według naszego przepisu .
1. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy blenderem na gładką masę.
2. Dodajemy migdały i mielimy.
3. Dodajemy resztę składników i doprawiamy.
4. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę i także schładzamy kostkami lodu.