Chłodnik z buraka czyli zupa wprost stworzona na aktualne upały. Koniecznie spróbujcie! Smacznego!

składniki:
- 4 buraki
- 1 ogórek zielony
- świeży pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 szklanki maślanki
- pół szklanki śmietany 18%
- przyprawy: sól, cukier, pierz
przyrządzanie:
- Buraki dokładnie umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj do miękkości.
- Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, odstaw wodę z buraków.
- Ogórka utrzyj na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie włóż do wody z gotowanych buraków: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek, jajka.
- Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku pieprz, cukier i sól.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














