Chłodnik z buraka czyli zupa wprost stworzona na aktualne upały. Koniecznie spróbujcie! Smacznego!
składniki:
- 4 buraki
- 1 ogórek zielony
- świeży pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 szklanki maślanki
- pół szklanki śmietany 18%
- przyprawy: sól, cukier, pierz
przyrządzanie:
- Buraki dokładnie umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj do miękkości.
- Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, odstaw wodę z buraków.
- Ogórka utrzyj na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie włóż do wody z gotowanych buraków: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek, jajka.
- Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku pieprz, cukier i sól.