Orzeźwiające danie na upały - połączenie jogurtu, sera feta oraz papryki
czas: 15 minut + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
150 g sera feta
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 ogórek
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
1 l gęstego jogurtu naturalnego
50 ml mleka
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
po szczypcie mielonego kiminku, pieprzu i soli
platerki cytryny do dekoracji
przyrządzanie:
Fetę zmiksować z jogurtem, mlekiem i oliwą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z połową drobno posiekanego koperku oraz skórką z cytryny. Doprawić do smaku kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (ostrożnie – feta jest słona!).
Obrane: paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać z chłodnikiem, część odłożyć do dekoracji. Chłodnik posypać pokrojonymi warzywami, koperkiem, udekorwać platerkami cytryny. Podawać z grzankami z bagietki.