Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Chrupiące chipsy domowej roboty

Chipsy, lubimy je sobie pochrupać podczas oglądania telewizji lub w czasie wolnym. Kupne przegryzki jednak nafaszerowane są chemicznymi ulepszaczami smaku. Spróbuj samemu przyrządzić domowe chipsy z ziemniaków, zobaczysz jakie to proste i zaprzestaniesz kupowania sklepowych, niezdrowych odpowiedników. 

chips-464212_1280

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • sól morska
  • przyprawy do smaku: 2 łyżeczki ziół prowansalskich/tymianku/rozmarynu/bazylii (dosłownie kto co lubi)
  • 2 łyżki masła

przyrządzanie:

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżąca wodą (można użyć ostrej strony gąbki).
  • Kroimy na 1 do 2 milimetrowe plasterki (można użyć specjalnej tarki do warzyw, malaksera, przystawki do miksera, lub umiejętnie pokroić samemu nożem).
  • Ziemniaki posypujemy solą morską i resztą przypraw, smarujemy również roztopionym masłem.
  • Układamy na dużej cienkiej blaszce do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  • Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na 1 mm plasterki to pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez około 7 do 10 minut lub do momentu aż będą już ładnie zarumienione.
  • Plasterki 2 mm pieczemy w temperaturze 250 stopniach C przez około 9-15 minut lub również do zarumienienia.
  • Poczekaj chwilę aż ziemniaki przestygną wtedy lepiej odejdą od blachy.

 

Zobacz tez przepisy na inne przekąski!