Prezentowaliśmy już frytki z selera, domowe chipsy paprykowe - teraz czas na buraka. Z tego warzywa też da się wycisnąć wszystko co najlepsze. Dzisiaj nie wyciskamy a pieczemy - zdrowe i mocno chrupiące buraczane chipsy. Do podgryzania dla dzieci, kobiet w ciąży i wszystkich, którym na zdrowiu zależy!
składniki:
- buraki
- oliwa z oliwek
- sól morska ,czosnek , tymianek lub inne przyprawy wg uznania.
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 180-200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki – talarki , baaardzo cienko jak się da. Najwygodniej przy pomocy odpowiedniej tarki .
- Talarki ułożyć równomiernie na papierze, jeden obok drugiego, skropić delikatnie oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
- Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 10-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
- Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i zjeść