Amoniaczki przygotowuje się szybko i łatwo. Długo zachowują świeżość, a nawet z dnia na dzień są smaczniejsze.
składniki:
- 4 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 13 dag masła
- 13 dag smalcu
- 250 ml śmietany 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg mąki
- do dekoracji: lukier, kolorowa posypka
przyrządzanie:
- Rozpuść masło i smalec
- Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym tak, aby powstała białą masa.
- Wciąż ubijając dodaj śmietanę, roztopiony tłuszcz, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj jajeczną masę, a następnie zagnieć ciasto. Po wyrobieniu odstaw je na około 15 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, posyp go cukrem i kolorową posypką i delikatnie dociśnij wałkiem. Następnie wykrawaj ciasteczka.
- Ułóż amoniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 20 minuty piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż uzyskają złoty kolor.