Ciasteczka orzechowe z oreo w środku to szczyt rozpusty. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu.
składniki:
Na około 16 sztuk:
1 jajo
1 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ciasteczka Oreo – 16 sztuk (1 płaskie kartonowe opakowanie)
przyrządzanie:
Masło ucieramy z masłem orzechowym. Dodajemy oba rodzaje cukru i jajo.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, aż uzyskamy gładkie ciasto. Wkładamy je na minimum pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciastem musimy obkleić Oreo. Najlepiej robić to, formując z ciasta małe kulki i „rozpłaszczając” je na ciastku z obu stron. Dobrze jest co jakiś czas moczyć ręce w chłodnej wodzie lub obsypywać mąką.
Myślę, że dobrze schłodzone ciasto możnaby też rozwałkować i wycinać z niego duże okręgi do obklejania.
Kiedy obkleimy już wszystkie ciasteczka, odciskamy na ich wierzchach widelec, tworząc kratkę.
Pieczemy w 175 topniach około 15-20 minut, w zależności od tego, czy wolicie je lekko miękkie, czy całkiem kruche.