Bardzo prosta receptura, a efekt niezwykły - te ciastka smakują wszystkim!
czas: 15 minut + 20 minut pieczenia
liczba porcji: 8
składniki:
2 paczki (po 160 g każda) kleiku ryżowego
5 jaj
400 g margaryny
1,5 szklanki cukru
2 łyzki proszku do pieczenia
torebka cukru wanilinowego
po 6 łyżek wiórek kokosowcyh i sezamu
100 ml czerwonego dżemu (wiśniowego, truskawkowego itd)
przyrządzanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Połączyć, mieszając mikserem z końcówkami do ciasta lub po prostu zagniatając dłońmi. Formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich robić trzonkiem drewanianej łyżki wzglębienie. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć i do wgłębień nakładać dżem, a następnie piec kolejne 10 minut.