Wiemy, że do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc, ale my się już nie możemy ich doczekać. Dlatego powoli zbieramy kulinarne inspiracje. Zaczynamy od łakoci: proste i pyszne ciasteczka- pierniczki.
składniki:
- 220 g masła
- 200 g tłuszczu do pieczenia
- 400 g cukru
- 5 jajek
- 940 g (7,5 szkl.) mąki
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 15 g ekstraktu z anyżu
przyrządzanie:
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Utrzeć razem masło, tłuszcz do pieczenia i cukier. Dodać jajka i nadal ucierać. Dodać anyż, a następnie 7 szklanek mąki, proszek do pieczenia i sól. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie. Dodać kolejną szklankę mąki w razie potrzeby. Schłodzić ciasto.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i powykrawać foremkami ciastka. Ułozyć ciastka na wysmarowanej blaszce.
Piec w temperaturze 175°C przez 12 do 15 minut. Po ostygnieciu udekorować ciasteczka polewą lub posypką.