Nieco korzenne, ale bardzo smaczne ciasteczka z kardamonem i cynamonem. Idealne do kawki!
składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 300 g mąki
- 100 g miodu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Masło połącz z resztą składników i zagnieć.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkuj na grubość 4 mm.
- Z ciasta wytnij dowolne kształty
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż wycięte wzory z ciasta.
- Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut.