Mocno czekoladowy placek o smaku 3 bita! Bez pieczenia! Chyba nie trzeba was już przekonywać, abyście go przygotowali choć raz? Warto!
składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżek kakao
- około pół kilograma dowolnych herbatników, o dowolnym smaku (polecamy czekoladowe)
- 1 puszka kajmaku
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2, 5 szklanki mleka
- kostka masła
- 2 łyżki pudru cukru
przyrządzanie:
- Idealna do tego przepisu będzie mniejsza forma, o wymiarach 20 cm na 30 cm
- Na jej spodzie ułożyć papier do pieczenia, a całe dno wyłożyć hernatnikami
- Budyń ugotować według opisu na opakowaniu, po ugotowaniu odłożyć na około h w zimne miejsce
- W tym czasie pokryć herbatniki, które czekają w foremce masa kajmakową, użyć do tego 3/4 masy z puszki, przykryć warstwę herbatnikami
- Masło ma być w temperaturze pokojowej, należy je ubić na puch, można dosypać 2 łyki pudru, a następnie dodawać po 2 łyżki budyniu (zimnego!)
- Gdy masa budyniowa będzie gotowa należy ją całą wyłożyć na herbatniki i ponownie przykryć nową warstwą ciastek
- Teraz czas na końcową masę. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Dobrze, aby to była śmietana 36%
- Wyłożyć na herbatniki ostatnią, kremową część ciasta
- Teraz posypujemy ciasto obficie kakao, ale można też pokruszoną czekoladą! Odstawić w zimne miejsce na 3 godziny, najlepiej na noc.