Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.
składniki:
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
- 1,5 szklanki konfitury jeżynowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
-
2 łyżki żelatyny
-
2 łyżki cukru pudru
-
¼ filiżanki wody
przyrządzanie:
W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.