Pyszne ciasto, warte polecenia.
składniki:
- puszka mleka skondensowanego
- 7 paczek herbatników
- litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- masło
- pół litra śmietany 36 %
- 4 żółtka
- szklanka mąki
- gorzka czekolada
przyrządzanie:
- Pół litra mleka, cukier i margarynę zagotować. Zmiksuj i dodaj: pół litra mleka, 4 żółtka i mąkę.
- Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie budyń.
- Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Następnie na herbatniki wyłożyć lekko przestudzony budyń i ponownie przykryć warstwą herbatników.
- Następna warstwa to toffi (z mleka skondensowanego).
- Toffi przykryć herbatnikami, tak jak robiliśmy to przy poprzednich warstwach.
- Ubić śmietanę, która będzie ostatnią warstwą ciasta.
- Posypać starta czekoladą.