Pyszne i pięknie wyglądające ciasto cytrynowe z nutą lawendy. Zdecydowanie do podania teściowej! Dlaczego? Jest doskonałe!
składniki:
- 7 jajek
- kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sok i skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta suszonej lawendy do ciasta
- szczypta suszonej lawendy do dekoracji
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
- Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny i lawendą.
- Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę.
- Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godzinki
- Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić.
- Polać lukrem i posypać suszoną lawendą
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














