Pyszne i pięknie wyglądające ciasto cytrynowe z nutą lawendy. Zdecydowanie do podania teściowej! Dlaczego? Jest doskonałe!
składniki:
- 7 jajek
- kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sok i skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta suszonej lawendy do ciasta
- szczypta suszonej lawendy do dekoracji
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
- Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny i lawendą.
- Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę.
- Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godzinki
- Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić.
- Polać lukrem i posypać suszoną lawendą