Wyobraźcie sobie gorącą czekoladę ukrytą w świeżym cieście... Brzmi smakowicie, prawda? Teraz taki deser możecie wykonać w swojej własnej kuchni. Z naszym przepisem czekoladowa lawa zawsze się uda. Podajcie ją z lodami i zasmakujcie się w tym deserze. Tylko uważajcie: jest uzależniający.

składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła + do posmarowania foremek
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka mąki + do posypania foremek
przyrządzanie:
-
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
- Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać na gładką masę.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem na jednolitą masę, nie ubijać.
- Dodać mąkę i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać.
- Wlać ją do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika. Piec przez 8-9 minut
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














