Tego jeszcze nie było! Warzywo nadaje smak słodkościom. Ten nietypowy składnik nie da o sobie znać, jeśli nie zdradzisz gościom tajemnicy! Natomiast nada słodkiej rozpuście, zdrowszego wymiaru. Dzisiaj przepis na mocno czekoladowe ciasto, z dodatkiem buraka. Musicie tego spróbować!
składniki:
- 1 burak, ugotowany i zblendowany na pulpę
- 2 łyżeczki octu
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka kawy
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka mleka 3,2
- 1/2 szklanki oleju
- 5 łyżek miodu
- 100 g czekolady
- 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Buraka upiecz do miękkości w piekarniku, a potem gdy już ostygnie zetrzyj go na tarce i dodaj do niego wszystkie mokre składniki jakie zostały podane w przepisie. Całość wymieszaj dokładnie i dodaj wszystkie składniki suche jakie zostały podane w przepisie. Ciasto jest gotowe do pieczenia w małej blaszce. Piecz je około 50 minut, w 180 stopniach. Polej czym zechcesz, ale najlepiej roztopioną czekoladą.