Mocno czekoladowy placek z orzechami makadamia. Jeśli lubisz wysmaruj wierzch czekoladową polewą.
składniki:
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- 70 g kakao
- 3 jajka
- szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g orzechów makadamia
- pół szklanki wody
przyrządzanie:
- Mniejsza formę do pieczenia około 24 na 24 wyłożyć papierem.
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Masło roztopić. Nieco ostudzić, a następnie utrzeć mikserem z cukrem i kakao.
- Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i dolać pół szklanki wody.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C
- Można ozdobić tak jak na zdjęciu: mieszając jedno opakowanie serka mascarpone z rozpuszczoną czekoladą. Taką masą posmarować cały placek.