Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu - po prostu musi się udać. Śliwki zatopione w cieście makowym smakują doskonale!

??????????????????????????????????????

składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • skórka z cytrynu
  • sól
  WYPEŁNIENIE I KRUSZONKA  
  • 0,5 kg śliwek
  • 250 g masy makowej
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 60 g masła

przyrządzanie:

  • Z drożdży robimy rozczyn. Mieszamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2 łyżki letniego mleka. Odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Do gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, skórkę z cytryny, oliwę, mleko i gotowy rozczyn. Całość zgniatamy na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Po tym czasie rozkładamy ciasto w formie. Dno smarujemy makiem i układamy śliwki przekrojone na pół.
  • Posypujemy kruszonką (cukier mieszamy z mąką i posiekanym masłem).
  • Gotowe ciasto odkładamy na bok i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.

Zobacz też: Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym