Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu - po prostu musi się udać. Śliwki zatopione w cieście makowym smakują doskonale!
składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki cukru
- 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- skórka z cytrynu
- sól
- 0,5 kg śliwek
- 250 g masy makowej
- ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 60 g masła
przyrządzanie:
- Z drożdży robimy rozczyn. Mieszamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2 łyżki letniego mleka. Odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Do gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, skórkę z cytryny, oliwę, mleko i gotowy rozczyn. Całość zgniatamy na ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie rozkładamy ciasto w formie. Dno smarujemy makiem i układamy śliwki przekrojone na pół.
- Posypujemy kruszonką (cukier mieszamy z mąką i posiekanym masłem).
- Gotowe ciasto odkładamy na bok i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.