Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Ciasto dyniowo- czekoladowe

Połączenie dyni i czekolady z pewnością was zaskoczy. Ale jak najbardziej pozytywnie! Gotowi na nowe smaki?

składniki:

  • 200 g pure z dyni
  • 3/4 sklanki cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka)
  • 3 duże jajka ( jeśli małe to 4)
  • 180 g masła
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu

przyrządzanie:

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier ( zostawiamy 4 łyżki do białek), mieszamy, kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia.
Po lekkim przestudzeniu dodajemy pure z dyni i żółtka jajek i skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy masę.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem, kako i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Masa jest dość gęsta.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy aż powstanie lekka beza. Łyżką dodajemy ubite białka do masy kakaowej i lekko mieszamy, tak by masa się napowietrzyła.

Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem lub posypać mąką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) piekarniku 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy chwilę w uchylonym piecyku, po 15 minutach studzimy na kratce.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy