Połączenie dyni i czekolady z pewnością was zaskoczy. Ale jak najbardziej pozytywnie! Gotowi na nowe smaki?
składniki:
- 200 g pure z dyni
- 3/4 sklanki cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka)
- 3 duże jajka ( jeśli małe to 4)
- 180 g masła
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier ( zostawiamy 4 łyżki do białek), mieszamy, kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia.
Po lekkim przestudzeniu dodajemy pure z dyni i żółtka jajek i skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy masę.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem, kako i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Masa jest dość gęsta.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy aż powstanie lekka beza. Łyżką dodajemy ubite białka do masy kakaowej i lekko mieszamy, tak by masa się napowietrzyła.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem lub posypać mąką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) piekarniku 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy chwilę w uchylonym piecyku, po 15 minutach studzimy na kratce.