Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Niesamowita przekąska, którą jesteście w stanie przygotować w mgnieniu oka. Smakuje, wygląda i sprawdza się na wszelkich przyjęciach.

składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 cebula
  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mąka do posypania formy

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody – na durszlaku lub w dłoniach. Położyć go na desce do krojenia i grubo posiekać. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy. Można oprószyć ją solą, aby szybciej zmiękła. Rozmrożony szpinak wymieszać ze startym parmezanem, czosnkiem, cebulą oraz serkiem wiejskim. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Osobiście uważam, że rozmrożony, posiekany szpinak można dodać na patelnię do cebuli na kilka minut i dopiero wtedy wymieszać go z pozostałymi składnikami. Pozbędziemy się wtedy nadmiaru wody, której nie uda się wycisnąć – następnym razem tak zrobię. Do szpinaku dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Strzepać nadmiar mąki. Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie delikatnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Płat ciasta ma mieć takie wymiary, aby było możliwe wyłożenie nim dna formy do zapiekania a także przykrycie farszu z wierzchu. Ciasto francuskie przełożyć do formy a następnie dokładnie docinać do jej dna i brzegów. Farsz wyłożyć na ciasto i wyrównać a następnie przykryć zwisającym poza brzegami formy ciastem. Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem