Aromatyczne, herbaciane ciasto idealne do popołudniowego biesiadowania! Na szybkie śniadanie też się sprawdzi!
składniki:
50 dag mąki pszennej
szczypta kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
pół szklanki mocnej herbaty ( naparu)
przyrządzanie:
- Parzymy mocną herbatę, odkładamy do całkowitego ostudzenia
- Masło rozpuszczamy
- Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka ubijamy z cukrem na puch
- Dodajemy rozpuszczone masło, następnie mąkę, kardamon i ostudzoną herbatkę
- Mieszamy do połączenia się składników
- Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Ozdabiamy według upodobań