Ciasto jabłkowe to wymarzony deser na majowe popołudnie.
składniki:
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jabłka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
pół kostki margaryny
3 jajka
przyrządzanie:
W małym garnuszku roztop margarynę, odstaw do wystudzenia na bok. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę.
W tym czasie rozbij jaja do dużej miski, dodaj cukier oraz wszystkie pozostałe składniki, które zostały podane w przepisie. Wszystko wymieszaj mikserem na małych obrotach, albo ręcznie ugnieć ciasto.
Niedużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie umieść tam ciasto, ładnie podoklejaj je do boków i na wszystko daj jabłka, posyp cynamonem.
Piecz 1 temperaturze 180 przez około 50 minut. Posyp cukrem pudrem.