Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Ciasto kokosowe – smakuje jak BOUNTY!

Lubicie batony bounty? Jeżeli tak, spróbujcie we własnej kuchni upiec ciasto, które smakiem przypomina sławnego batona. Ten deser was zaskoczy.

Depositphotos_91132220_m-2015

składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 3 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

przyrządzanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać partiami cukier a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mąkę dodać do piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. W garnku zagotować 2½ szklanki mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, bardzo często mieszając przez około 15 minut. Dodać masło. Poczekać aż się rozpuści. W ½ szklanki mleka rozrobić budyń. Dodać do gotującej się masy kokosowej. Dokładnie wymieszać, zagotować i zostawić do ostygnięcia. Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć ostudzoną masę kokosową.