Lubicie batony bounty? Jeżeli tak, spróbujcie we własnej kuchni upiec ciasto, które smakiem przypomina sławnego batona. Ten deser was zaskoczy.
składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g wiórek kokosowych
- 3 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
przyrządzanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać partiami cukier a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mąkę dodać do piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. W garnku zagotować 2½ szklanki mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, bardzo często mieszając przez około 15 minut. Dodać masło. Poczekać aż się rozpuści. W ½ szklanki mleka rozrobić budyń. Dodać do gotującej się masy kokosowej. Dokładnie wymieszać, zagotować i zostawić do ostygnięcia. Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć ostudzoną masę kokosową.