Mistrzyni kuchni,Magda Gessler, zdradza nam swój sprawdzony przepis na idealne ciasto do pizzy.
[caption id="attachment_198300" align="aligncenter" width="1000"] Small balls of fresh homemade pizza dough on floured wooden board (Selective Focus, Focus one third into the first pizza dough)[/caption]składniki:
mąka | 340 g |
suszone drożdże | 5 g |
cukier | 1,5 łyżeczki |
przyrządzanie:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.