Ciasto pomarańczowe z kaszą manną smakuje wprost idealnie.
składniki: 
- 90 ml. oleju rzepakowego
- 120 ml. soku pomarańczowego
- 90 gr. dżemu pomarańczowego
- 2 jajka (L)
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
Suche:
- 70 gr cukru
- 40 gr wiórków kokosowych
- 50 gr mąki pszennej
- 90 gr kaszy manny
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. Formę keksową posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć jednorazowej (ok. 25 x 10 cm).
Przygotować dwie miski, dużą i mniejszą.
W dużej misce połączyć wszystkie mokre składniki: olej, sok, dżem, skórkę, dokładnie wymieszać. Odstawić.
W mniejszej misce połączyć wszystkie składniki suche, mąkę, kaszę manną, wiórki, proszek do pieczenia, migdały, sól. Wymieszać.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać składniki suche, wymieszać dokładnie.
Przelać do formy. Piec ok. 35 – 40 min, do suchego patyczka.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















