Pani Walewska to ciasto bardzo wyrafinowane, które swym wyglądem i smakiem zaprowadzi nas do raju. Jest bajecznie kremowe, idealnie słodkie - nasze ulubione na święta! Nie bez powodu zwie się pychotką!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła roślinnego w kostce lub masła
- 4 żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
BEZA
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego lub masła
przyrządzanie: