Pani Walewska to ciasto bardzo wyrafinowane, które swym wyglądem i smakiem zaprowadzi nas do raju. Jest bajecznie kremowe, idealnie słodkie - nasze ulubione na święta! Nie bez powodu zwie się pychotką!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła roślinnego w kostce lub masła
- 4 żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
BEZA
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego lub masła
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















