Pani Walewska to ciasto bardzo wyrafinowane, które swym wyglądem i smakiem zaprowadzi nas do raju. Jest bajecznie kremowe, idealnie słodkie - nasze ulubione na święta! Nie bez powodu zwie się pychotką!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła roślinnego w kostce lub masła
- 4 żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
BEZA
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego lub masła
przyrządzanie:
- Spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
- Zagnieść kruche ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
- Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek o wymiarachokoło 23 x 36 cm lub ułożyć na blachach do pieczenia, odkleić górny papier, wierzch ciasta posmarować dżemem i piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Można piec jeden placek po drugim.
- Beza: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (z funkcją termoobiegu!). Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dosypywać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając masę. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut.
- Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
- Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.