Ten przepis wzbudza mnóstwo sensacji. Nie pozostaje nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania. Warto! Czy znacie może zdrowszy tort? Nie ma zdrowszego niż ten szpinakowy z masą kokosową. Uwierzcie i przetestujcie!
składniki:
ciasto:
- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g cukru trzcinowego
- 40 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 200 g młodego szpinaku
- 150 ml delikatnego oleju roślinnego, np. ryżowego lub rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka 1 niewoskowanej cytryny
- duża szczypta soli morskiej
krem:
- 2 puszki mleczka kokosowego, schłodzone i niewstrząśnięte przez min. 24 godziny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
przyrządzanie:
SPRAWDŹ PRZEPIS NA CIASTO ZE SZPINAKU Z KREMEM KOKOSOWYM >>>
uwagi:
Jeśli lubisz rodzynki - dosyp je do gotowego ciasta. My tak zrobiłyśmy - jednak rodzynki niekoniecznie pasują do reszty.