Ten przepis wzbudza mnóstwo sensacji. Nie pozostaje nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania. Warto! Czy znacie może zdrowszy tort? Nie ma zdrowszego niż ten szpinakowy z masą kokosową. Uwierzcie i przetestujcie!
składniki:
ciasto:
- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g cukru trzcinowego
- 40 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 200 g młodego szpinaku
- 150 ml delikatnego oleju roślinnego, np. ryżowego lub rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka 1 niewoskowanej cytryny
- duża szczypta soli morskiej
krem:
- 2 puszki mleczka kokosowego, schłodzone i niewstrząśnięte przez min. 24 godziny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Przygotowujemy tortownice, wykładając ich dna pergaminem i delikatnie natłuszczając boki.
Umyty i osuszony szpinak blendujemy z olejem na gładką zieloną masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą puszyste, dodajemy masę szpinakową i na najniższych obrotach miksujemy, aż całość dokładnie się połączy.
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy suche składniki z mokrymi, otrzymując gładkie, płynne ciasto. Przelewamy je do przygotowanych tortownic. Pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka
Przygotowujemy krem. Puszki mleczka kokosowego otwieramy ostrożnie i odlewamy oddzieloną wodę. Będziemy potrzebować jedynie twardej części zebranej na dole puszki. W dużej misce ubijamy śmietankę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dorzucamy mascarpone oraz białą część puszek mleka kokosowego. Miksujemy całość na gładki, puszysty krem, w razie potrzeby dodatkowo go dosładzając. Chłodzimy.
Każde ciasto dzielimy długim nożem z piłką na równe blaty. Jeśli podczas pieczenia urosły im górzyste wierzchy, obcinamy je. Pierwszy blat układamy na paterze i kładziemy warstwę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : SORBET MALINOWY Z WINEM >>>
uwagi:
Jeśli lubisz rodzynki - dosyp je do gotowego ciasta. My tak zrobiłyśmy - jednak rodzynki niekoniecznie pasują do reszty.